/
Bord de Mer - Vert/Bleu
Type: International design competition
Location: Libreville, Gabon
Client: Municipality of Gabon
Program/Size: 100.000m2 of mixed development, including 400 dwellings
Status: Second prize, settled
Movies:


The Port Mole public spaces will be an iconic place and an example of integrated sustainable development that intrinsically reinforces the local economy. The design features a strong and outspoken formal character. Libreville Port Mole will be a spearhead project in Africa.

This proposal for the Port Mole Waterfront respects the existing plan and adds a high-level and exciting public space concept. The central gesture is a continuous boardwalk ribbon, that ties together the entire area in a single sweep. Outside the ribbon, on the edges of the plan towards the water, it is flexible and spectacular. In contrast, the public space areas in between the buildings have a more formal and elegant character. The plan focuses on continuity and connectivity. Legibility, wayfinding and placemaking are central themes to the design. The cross-section is simple, outspoken has a strong identity. It can be consistently applied across the waterfront and matches with the existing road sections in the master plan.